Periode | 1550 - 1900 |
Plaats productie | Krulschaatsen werden door het hele land gemaakt. |
Land | Nederland |
Nadat de schaats zijn doelmatigheid had bewezen, werd er gezocht naar verdere technische verbeteringen en uiterlijke verfraaiingen. Die werden gevonden in het laten doorlopen van het ijzer in een krul aan de voorkant, waardoor de esthetische waarde van de schaats werd verhoogd ten opzichte van de afgestompte voorkant van vroegere modellen. Een voordeel van de krul was bovendien dat het ijzer wat hoger opliep en er dus gemakkelijker mee over oneffenheden kon worden gegleden.
De krulschaats kwam in zeer veel varianten voor: lange en korte krullen, smalle en brede krullen, hoge en lage krullen. Of er onder de krulschaatsen in de 17de en 18de eeuw streekgebonden verschillen voorkwamen is niet vastgesteld, maar het is wel waarschijnlijk.
De krulschaats heeft bij de hak een kort ijzer, terwijl aan de voorzijde het ijzer verlengd is in de vorm van een krul. De krul is niet met hout bekleed, daarom werden ze ook wel ‘halve houten’ genoemd. Krulschaatsen komen in grote verscheidenheid voor.
De voetstapel is over het algemeen vioolvormig. J.Six de Chandelier zegt in zijn gedicht ’s Amsterdammers Winter uit 1650 over een boer die naar de hoofdstad schaatst ‘...geschoeid op ijzers scherp en smal en lang, vóór krom gelijk een halve tang, gedekt met wilgen na’t fatsoen van zijne kouszool of zijn schoen...’. De hakschroef is meestal een vierpuntshakschroef.
Bekijk de krulschaats in de tijdlijn Modelontwikkeling van de schaats
Van Glis tot Klapschaats, 2001
Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!
Informatie toesturenDo you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!
Send information