Periode | 1875 - 1950 |
Plaats productie | Schoonrijschaatsen zijn gemaakt in het gehele land. |
Land | Nederland |
In Nederland won het zwieren of schoonrijden na 1875 opnieuw aan populariteit. Daarvoor werd er schoongereden op krulschaatsen of andere schaatsen met voldoende ronding.
Met de hernieuwde belangstelling voor het schoonrijden was er behoefte aan een meer doelmatige schoonrijschaats. Deze werd waarschijnlijk ontwikkeld in de kop van Noord-Holland en is later door makers in het hele land overgenomen.
De schoonrijschaats die in de 19e eeuw werd gemaakt was sterk beïnvloed door halsloze kunstschaatsen met doorlopende schenkel uit Duitsland en Engeland.
Het ijzer van de schoonrijschaats steekt aan de voor- en achterzijde 1 tot 1,5 cm buiten het houtje uit. Over het algemeen heeft de schoonrijschaats een sterk geprofileerd voetblad met een verlaagd hakje, om de voet zovel mogelijk een te laten zijn met de schaats.
Het ijzer wordt in een juiste ronding geslepen met een diameter tussen de 12 en 14 meter. De voetstapel heeft over het algemeen twee riemgaten, bij Zuid-Hollandse schoonrijschaatsen komen ook schaatsen met drie riemgaten voor.
Van Glis tot Klapschaats, 2001
Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!
Informatie toesturenDo you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!
Send information