Plaats | Beugen, Nederland |
Kunstenaar | Hinke Roders |
Datum onthulling | 12-12-2020 |
Beschrijving: Manshoge 12 mm dikke plaat stalen plaat, die geschopeerd en in de terra achtige kleur gecoat is. Het vormt het silhouette van een man op klompen, pet op en schaatsen over de schouder.1 Het beeld staat op een vierkante stalen plaat en heeft twee zijsteunen voor de stabiliteit.
Opschrift: De Schaatser.2 Ik wacht vol verlangen tot de Vilt weer bevriest. Herinneringen aan schaatsplezier en romantische ontmoetingen maken mij ongeduldig. Uit de wijde omtrek kwam jong en oud hier bijna elk jaar schaatsen. Ik sta hier als Historisch Beeld te hopen dat we spoedig het ijs weer op kunnen.
Vroeger was het bijna elk jaar raak, toen vroor het vaker Ook bevroor het water sneller omdat ht minder diep was De dikke laag veen die toen nog op de bodem lag, hield kwelwater uit de Maas tegen. Daardoor bleef het water in de Vilt koud. Het moet nu dus harder en langer vriezen voordat ik het ijs weer op kan, en dat terwijl de aarde opwarmt.
Hier op 't Ham ging iedereen het ijs op en stond ook de koek-en-zopie. Aan iedereen die nar me kijkt vraag ik: 'Gaan we komende winter hier een baantje schaatsen?
Het beeld van de Schaatser is ontworpen door Hinke Roders, Dankzij bijdragen van particulieren en bedrijven, door de hulp van vele vrijwilligers en de medewerking van de stichting Brabants Landschap en de gemeente Boxmeer is het ons gelukt historische beelden op de Vilt te realiseren.. Wij danken hen allen
Comité Historische beelden op de Vilt
Achtergrond informatie:
De Schaatser maakt deel uit van twee geplaatste beelden (mogelijk komen er meer), de ander is 'De Turfsteker'.
'De levensgrote beelden ... moeten eer doen aan de historische bijdrage die de halvemaanvormige plassen hebben geleverd aan Beugen en omstreken. Een turfsteker omdat men rond achttienhonderd het dichtgegroeide gebied is gaan vervenen. Hierdoor is de Vilt weer open water geworden. Tussen de twee plassen loopt eveneens de Moerbaan, een straat die vroeger werd gebruikt voor het afvoeren van turf. ‘Moer’ is een ander woord voor veenbodem. Nog een historisch argument voor de plaatsing van de Turfsterker.
Ook op schaatsgebied heeft de Vilt een belangrijke, veelal sociale rol gespeeld in de Beugense geschiedenis. “Vanuit ’t Ham hebben in het verleden veel mensen uit Beugen en daarbuiten hun eerste schreden op het ijs gezet. Er zijn tijdens het schaatsen ook relaties ontstaan.” '3
Het kostte enkele duizenden euro’s4 om het beeld te snijden met behulp van de lasersnijders van het Cuijks bedrijf Kepser. USB Van Duynhoven uit Uden heeft de beelden van de best denkbare bescherming laag voorzien.5
Helpers: Mark Brienen, Math Cornelissen, Twan Cremers, Perry Filippini, Toon Hendricks, Michel Hermens, Jan Janssen, Henk van Keijsteren, Wim Martens, Bert Robben, Els de Vaan, Erik Verheijen en Clemens de Vroome en Ruben Wijnhoven.5
Comité Historische Beelden op het Vilt: Ria Brienen, Bernadet Lintzen, Jan de Vaan en Dij van de Voordt.5
In het natuurgebied de Vilt in Beugen, aan de Helbroekseweg.
Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte
GPS: 51.67902, 5.93117
Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!
Informatie toesturen