IJsdansen
Wezenlijke verschillen met kunstrijden
De Nederlandse IJsdansclub en de Bossche IJsdansclub zijn de enige nog bestaande IJsdansclubs in Nederland.
Het ijsdansen is een Olympische Sport met desondanks weinig bekendheid en weinig beoefenaars. In de overkoepelende organisaties (ISU en KNSB) is het ijsdansen een discipline van het kunstrijden en wordt ook vaak verward met kunstrijden. Echter er zijn wezenlijke verschillen tussen kunstrijden en ijsdansen. Denk bij kunstrijden aan sprongen en pirouettes. IJsdansen laat zich meer vergelijken met ballroomdansen.
De ISU spreekt over de SD (Short Dance), de FD (Free Dance) en de PD (Pattern Dance). De recreatieve ijsdansverenigingen beperken zich voornamelijk tot de Pattern Dances (voorheen Compulsory Dances, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_dance.
Sinds 2010 worden in de kampioenschappen de ‘pattern dances’ niet meer apart gereden maar zijn ze als verplicht element geïntegreerd in de ‘short dance’. De leden van de Bossche IJsdansclub beoefenen de vastgelegde patroondansen, vroeger verplichte dansen (‘Compulsory dances’) genoemd.
Er bestaan vele tientallen internationaal vastgelegde dansen met diverse graden van moeilijkheid. Beheers je een dans, dan kun je deze met een andere partner waar ook ter wereld schaatsen wat een geweldige voldoening kan geven. Het is een sport die goed is voor de conditie van zowel lichaam als geest. Het vraagt uithoudingsvermogen, lenigheid, perfecte motoriek, muzikaliteit en het geeft training van vrijwel alle lichaamsspieren. Men kan het ook op latere leeftijd blijven beoefenen. Kortom heerlijk om te doen.
Verschillen IJsdansen en Kunstrijden
Bij het Kunstrijden spreekt men van Kür en bij het IJsdansen van Dans.
Verder onderscheidt het ijsdansen zich van het kunstrijden door ander materiaal en andere techniek, (vergelijk short track en hardrijden).
IJsdans ijzers zijn op het glijvlak dunner met als doel scherpere en snellere bogen. Verder hebben de ijzers een kort hielstuk om uit te sluiten dat je bij jezelf of bij je partner op de achterkant kunt stappen. (re: bijgevoegd plaatje "dance Blade.jpg" stuur ik ook separaat mee).
Ook de schoenen voor het IJsdansen zijn anders. Ze zijn lager uitgesneden, vooral bij de achilles pees. Dit om de voet alle vrijheid te geven om in alle standen goed op het ijs te kunnen staan. Alle gerenommeerde schaatsschoenfabrikanten voeren tegenwoordig een 'dans schoen'.
De schaatstechniek onderscheidt zich door veel vloeiendere bewegingen en door afzetten met gestrekt vrije been waarbij men, zoals in het stijldansen, rechtop blijft. Bij drieën en mohawkpassen blijven de voeten dicht bij elkaar, immers anders haakt men zijn partner!
Een ijsdanser ziet onmiddellijk of een schaatser van het kunstrijden of van het ijsdansen stamt.
Bronvermelding
Bossche IJsdansclub, 's Hertogenbosch. Website: http://bijc.nl
Jan Adriaansen
Websitebeheerder van de Bossche IJsdansclub