Categorie | Schaatsenmaker |
Naam | Lassche, Jacobus Johannes |
Geboren | ∗ Durgerdam (nu: Amsterdam) / 15-11-1919 |
Overleden | † Durgerdam (nu: Amsterdam) / 17-4-1966 |
Zoon van koperslager Frans Lassche Amsterdam (1898 - Amsterdam, 1980) uit Amsterdam. Ook Jacobus (Co) wordt koperslager. Co Lassche maakt voor de Tweede Wereldoorlog al metalen noren. Van 1948 tot 1952 is hij samen met Jaap Havekotte compagnon van de Vikingfabriek in Amsterdam. Van 1952 tot 1955 maakt hij na een breuk met Havekotte zelf noren in de kelder van zijn dijkhuis in Durgerdam. Op de voorgevel brengt hij de tekst Schaatsenfabriek Durgerdam Jac. J. Lassche aan met in het midden een schaatsenrijder. Door zijn vakbekwaamheid en metalenkennis heeft hij zichzelf het maken van noren eigengemaakt. De schenkels worden gemaakt van ijzerzaagbladen, die zijn vrouw in Amsterdam koopt. De vertanding wordt in de buis weggewerkt. Met geld van zijn sponsor Leo van der Kar schaft hij een pers aan om de buizen, potten en voetplaten te slaan. Zijn vrouw klinkt veelal de schoenen op de metalen voetplaten.
Hij begint in 1955 een schaatsenfabriek in Amstelveen. In 1957 maakt hij al honderd paar noren per week. Hij heeft drie werknemers, waaronder Jan van Wiltenburg die vanaf eind 1960 bij het bedrijf kwam werken en chef wordt. Naast het maken van noren worden ook opvouwbare sleetjes gemaakt en verricht Lassche in opdracht van derden veel chroomwerk en vermessingen, waarvoor hij de juiste apparatuur heeft. Vanaf 1961 is de schaatsproductie de belangrijkste bedrijfsactiviteit. Tijdens de strenge winter van 1963 als de vraag naar schaatsen groot is, worden 20.000 paar schaatsen gemaakt. Hij heeft dan 20 personeelsleden, waaronder Jan Roos, Arie Zeck, Jac. Verbruggen, Wessel Cirkel, Joop van der Heuvel en Gerrit Danneberg. Het staal wordt in rollen ingekocht. Uit één rol worden 600 schaatsijzers gemaakt. Hij maakt ook noren voor verschillende opdrachtgevers. De belangrijkste is ROVECO uit Amsterdam. Andere afnemers zijn Sieben & Co in Amsterdam en Reesink in Halfweg. Daarnaast worden noren gemaakt voor de Friese schaatsenfabrieken Super PB in Heerenveen en Nijdam in Akkrum (NSA). Bij orders van 10.000 paar wordt een paar noren zonder schoen of montuur verkocht voor ƒ 22,- tot ƒ 24,-. Voor particulieren of kleinere orders zijn de prijzen aanzienlijk hoger.
Lassche was een uitgesproken vakman, die schaatsen van hoge kwaliteit op de markt bracht. Na het plotselinge overlijden van Lassche in 1966 wordt de fabriek gesloten. Medewerker/chef Jan van Wiltenburg neemt dan de voorraad staal over en zet de schaatsenproductie in Ouderkerk aan de Amstel in een eigen bedrijf voort.
Voor meer informatie zie Amstelveenweb. Klik op
'Schaatsen van Lassche-1958' en
'Grondlegger van de Vikingschaats Deel 1 - 2008' en
'Grondlegger van de Vikingschaats Deel 2 - 2008'
Van Glis tot Klapschaats, 2001
Correctie Bert Lassche, zoon van Co Lassche, maart 2017
Type schaats | IJshockeyschaats, Metalen Noren |
Vestigingsplaats | Durgerdam (nu: Amsterdam) |
Periode | 1937 - 1955 |
Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!
Informatie toesturenDo you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!
Send information