Categorie | Schaatsenmaker |
Naam | Klok, Peter van der |
Geboren | ∗ Midwolda / 18-4-1958 |
Precies een eeuw nadat Ubel Wierda de schaatswereld versteld deed staan met zijn multiplexschaats doet Groningen opnieuw van zich spreken met het universele klapsysteem van de klapschaatsenfabriek sKates4All van Peter van der Klok.
Peter van der Klok wordt in 1996 directeur/eigenaar van FINN BV (Fijnmechanische Industrie Noord-Nederland BV). Het bedrijf, dat sinds 1980 bestaat, maakte tot dan fijnmechanische medische apparatuur, mechatronica, optische onderdelen etc. FINN levert een uitgebreid productenassortiment aan de biochemische, de veterinaire, de milieu- en de medische sector en aan de ruimtevaart. De producten worden in overleg met de afnemer door FINN ontworpen en geproduceerd. Dit betekent dat er vrijwel altijd maatwerk wordt geleverd.
In 1996 wordt Van der Klok benaderd door het Gewest Groningen van de KNSB met de vraag of hij een solide constructie kan maken voor de klapschaats, die in technisch opzicht nog niet de kinderziektes had overwonnen. Voor een vakman als Van der Klok betekende dit verzoek een nieuwe uitdaging in een sector waar hij nooit bemoeienis mee had gehad.
Nu vier jaar later is de klapschaats van Van der Klok een van de meeste gewilde schaatsen bij de wereldtop op de lange baan. De schaatsendivisie is inmiddels ondergebracht in een apart bedrijf sKates4All, dat is gevestigd in Stadskanaal.
Van der Klok is begonnen met het maken van prototypes, die door de noordelijke schaatstop werden uitgetest. De proefmodellen resulteerden in een klapschaats van een speciale lichtmetalen legering gecombineerd met een krachtenbestendig scharniersysteem. Enkele toegepaste technische innovaties van het klapsysteem zijn inmiddels geoctrooieerd. Omdat de Nederlandse topschaatsers allen onder contract staan bij de oude schaatsenfabrikanten heeft Van der Klok zijn klapschaats aangeboden aan rijders in het buitenland. In 1997 kreeg Van der Klok contact met Gerard Kemkers (bondscoach US Olympic Speedskating team) en met Dianne Holum. Uit dit team gingen de volgende rijders als eerste buitenlanders schaatsen met de klapschaats van Van der Klok: K.C. Boutiette, Jennifer Rodriguez, Kirstin Holum, Amy Sannes, Kip Carpenter, Cory Carpenter, Catherine Raney, Chris Witty en vele anderen. Chris Witty behaalde op de Olympische Spelen in Nagano (1998) zelfs twee Olympische medailles op de klapschaats van Van der Klok. In 1998 en 1999 werd de klapschaats van Van der Klok in een grote schaatstest door de ANWB uitgeroepen tot beste schaats. De schaats bleek het beste de zijwaartse druk van de beproeving van vijf keer de lengte van de Elfstedentocht te kunnen weerstaan. Tijdens de Olympische Spelen van Nagano in 1998 reed de complete Amerikaanse ploeg via bemiddeling van Gerard Kemkers, zoals gezegd, op sKates4All-klapschaatsen. Daar is het niet bij gebleven, want momenteel vinden de Groninger klapschaatsen hun weg over de hele wereld. Het klapmechanisme van sKates4All is universeel toepasbaar op ijzers en schoenen van andere merken. Inmiddels zijn er ruim 300 verschillende klapschaatscombinaties door sKates4All leverbaar. Naast de schaats heeft sKates4All ook een uitgebreide skeelercollectie ontwikkeld, eveneens voorzien van het klapsysteem. Onder de naam Twinn en Trinn is een gepatenteerde 2- en 3-wieler klapskeeler op de markt gebracht.
In 1999 is in samenwerking met Rintje Ritsma en Martin Hersman (beiden van de Sanexploeg) de Bendy-schaats ontwikkeld en door sKates4All op de markt gebracht. Ook deze schaats is geoctrooieerd voor de unieke ‘overbrenging van de horizontale kromming van het daaronder gemonteerde schaatsijzer op de scharnierbare schoendrager’. Met sKates4All heeft Peter van der Klok de krachten die de schaatsenrijder uitoefent op de schaats in een nieuw technisch concept vertaald en weten toe te passen. Om voorop te lopen met de technische ontwikkeling van klapschaatsen, heeft Van der Klok in samenwerking met de Hogeschool Leeuwarden, de TVM-ploeg bestaande uit Rintje Ritsma, Martin Hersman, Geert Kuiper en K.C. Boutiette, en met behulp van F.E.M. computertechnieken (Final Elements Techniek) de Bendy verder ontwikkeld. De nieuwe schaats heet de ‘Flash’. Deze klapschaats kenmerkt zich door zijn uiterst betrouwbare stuurvermogen, Auto-Carve systeem en uiterst lage gewicht. De Olympische Winterspelen van Salt lake City in 2002 vormen de volgende graadmeter voor het succes van Van der Kloks schaats.
Skates4All richt zich in eerste instantie op de prestatie van de topsporter. Maar zodra de eerstvolgende winter met natuurijs de recreant weer in beweging brengt, zal blijken dat ook de recreant zich aan de klapschaats zal wagen. Juist de technisch minder begaafde schaatser heeft behoefte aan een schaats zonder technische mankementen.
Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001
Type schaats | Klapschaats |
Vestigingsplaats | Stadskanaal |
Periode | 1996 - 2016 |
Reclame | Affiches, Catalogi, Prijslijsten |
Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!
Informatie toesturenDo you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!
Send information