Sjoukje Dijkstra

Toespraak Annie Verlee ter gelegenheid 80-tigste verjaardag Sjoukje Dijkstra

Tijdens het diner op 5 maart 2022 ter gelegenheid van de 80-tigste verjaardag van Sjoukje Dijkstra hield de trainster uit haar jeugd, Annie Verlee (96 jaar) een prachtige toespraak. Daarin keek Annie kort terug op haar trainingsjaren (ca.1950-1955) met de nog zeer jonge Sjoukje Dijkstra en Johan Haanappel.

Top kunstrijdster 1960-1972

Sjoukje Dijkstra
Sjoukje Dijkstra ca. 1965

Sjoukje Rosalie Dijkstra (Utingeradeel 28 januari 1942 - Someren 2 mei 2024) is een voormalig Nederlands kunstrijdster op de schaats. Ze werd in Akkrum geboren maar groeide in Amstelveen op.

Toen Sjoukje negen jaar was, ging ze met de tienjarige Joan Haanappel en Annie Verlee met een vrachtvliegtuig naar Londen zes weken om te trainen bij Arnold Gerschwiler uit Zwitserland.

Sjoukje Dijkstra behoorde in de jaren zestig van de 20e eeuw tot de wereldtop. Zij werd driemaal wereldkampioen, in 1962, 1963 en 1964, en vanaf 1960 vijfmaal op rij Europees kampioen.

Het bekendst werd Dijkstra door haar successen bij de Olympische Winterspelen. Zij maakte haar debuut als 14-jarige bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo. In 1960 won zij in Squaw Valley de zilveren medaille, en vier jaar later won zij in Innsbruck het goud. Daarmee is zij de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen, ter ere daarvan werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook werd zij benoemd tot erelid van de KNSB. Dijkstra bleef lang de enige Nederlandse sporter die op de Winterspelen een gouden medaille wist te winnen op een ander onderdeel dan het langebaanschaatsen, totdat bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 Nicolien Sauerbreij een gouden medaille won op het onderdeel snowboarden (parallelreuzenslalom).

Dijkstra kreeg haar talent van huis mee: haar vader had als hardrijder op de schaats al aan de Spelen van 1936 meegedaan. Tijdens haar carrière moest zij het aanvankelijk afleggen tegen landgenote Joan Haanappel, maar uiteindelijk bleek zij een klasse apart. Zij werd zes keer gekozen tot Sportvrouw van het jaar en bij de eeuwwisseling werd zij uitgeroepen tot Nederlands beste kunstrijdster van de 20e eeuw.

Na het behalen van het Olympisch goud verliet Dijkstra de amateursport en stapte over naar de ijsrevue Holiday on Ice, waar zij van 1964 tot 1972 aan verbonden was. Met haar man, de dresseur Karl Kossmayer, kreeg zij twee dochters, Rosalie en Katja. Beide dochters begonnen aanvankelijk met kunstrijden, maar stopten daarmee ten faveure van een carrière in het circus. In 1985 werd Dijkstra adviseur van de sectie kunstrijden van de KNSB.

Op 9 december 2005 kreeg Dijkstra uit handen van de voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra in de Oval Lingotto te Turijn samen met judoka Anton Geesink, roeier Nico Rienks en schaatser Ard Schenk de eerste Fanny Blankers-Koen Trofee uitgereikt.

 

Affiche Holiday on Ice USA met Sjoukje Dijkstra
7 t/m 19 november 1967 in de RAI, Amsterdam
Afmeting: 40 x 60cm
Sjoukje Dijkstra voor een affiche van Holiday on Ice
 
Sjoukje Dijkstra resultaten

Bronvermelding

1. Wikipedia

Bovenkant van de pagina