50 jaar Zaanse IJskronieken, de vrij normale winters van 1932/33 en 1933/34

  1. De winter van 1932/33
  2. De winter van 1933/34

De winter van 1932/33

Korte ijsvreugde in het begin van december.
Felle vorstinval tijdens de laatste helft van januari.

Na een zéér natte herfst - gedurende 27 van de 31 dagen in oktober viel er regen - valt de winter dit jaar betrekkelijk vroeg in. Vlak na Sint Nicolaasdag draait de wind naar de Oosthoek en na drie dagen van matige vorst kunnen we op

12 december
voor het eerst voor het eerst in dit seizoen de schaatsen onderbinden. Het ijs is prachtig, spiegelglad, wat we doorgaans noemen "gezond" ijs en het is een lust om daar op te kunnen rijden. Veel ijsbanen werden vandaag al opengesteld, maar de weersomstandigheden zijn ongunstig voor aanhoudende vorst; Z.O.-wind en zwaar bewolkte hemel. Maar vanochtend was het prachtig; om 7 uur ik op  de schaats, tot even na 8 uur gereden,  daarna naar kantoor en vervolgens "tussen de middag" opnieuw geschaatst en alles verkend.

13 december
De dooi is helaas al ingetreden. Wel konden we vanochtend en zelfs om twaalf uur nog even rijden, maar daarmee was het ook afgelopen. De vorst in Friesland en Groningen is echter nog niet verdwenen. In Groningen vroor het nog - 3 C. terwijl het in Amsterdam al twee graden dooide. Intussen hebben we toch een klein voorproefje gehad van datgene wat de winter, die toch officieel pas op 21 december begint, ons hopelijk nog zal brengen!

JANUARI 1933

15 januari
Na een onderbreking van vier weken kan ik vandaag mijn winteraantekeningen voortzetten, want het ziet er naar uit, dat er wel het een en ander op komst is. Vandaag bleef de temperatuur de gehele dag onder het vriespunt (ijsdag), terwijl het in de afgelopen nacht eveneens al flink heeft gevroren, nl. - 7 C.

16 januari
Opnieuw een vorst van - 7 C. en overdag eveneens vorst. Het ijs ligt er weer prachtig in en morgen reken ik erop om te schaat­sen. Het gaat enorm vlug, dit jaar. Maar ook dat heeft een oorzaak. Omdat de Zuiderzee is afgesloten, wordt het water in de polders "zoeter" en dit water bevriest nu eenmaal veel sneller, zodat het ijs met een paar dagen aanhoudende vorst spoedig sterk is.

17 januari
Afnemende vorst; sneeuwbuien en naar Zuid draaiende wind. Toch hebben we vandaag al prettig geschaatst op mooi ijs. Diverse ijsbanen in de Zaanstreek zijn inmiddels geopend. De Bilt verwacht nog aanhoudende vorst; het vriest nu in geheel Europa en dat is een belangrijke factor! De beide volgende dagen, 18 en 19 januari, blijft het inderdaad vriezen, zodat we fijn van het ijs hebben genoten.

20 januari
Oostenwind! Sneeuw en vorst. De barometer "vliegt" vooruit en er wordt nu zelfs strenge vorst verwacht.

21 januari (zaterdag)
Vorst van - 10 C. Dergelijke temperaturen zijn we de laatste jaren niet meer gewend! Het ijs is nu overal vertrouwd en vanmiddag waren er veel schaatsenrijders in het Westzijderveld.

22 januari
De eerste IJs-zondag! Een pracht dag voor de schaatsliefhebbers. Na een vorst van - 6 C. kunnen er nu overal tochtjes gemaakt worden en dat hebben we ook naar hartelust gedaan. 's Morgens eerst naar Krommenenie en vanmiddag ben ik met mijn broer Meiert naar Ilpendam geweest na een mooie tocht door het Oostzijder­veld via Oostzaan en den Ilp. Het was prachtig weer, weinig wind, dus een uitgelezen dag. Want in de vorige drie winters was er uiteindelijk toch heel weinig gelegenheid om schaatsen te rijden, laat staan om tochtjes te maken ....

23 januari
Een onverwacht pak sneeuw. Het sneeuwt vandaag vrijwel de gehele dag en dat komt het ijs niet ten goede. Maar het blijft vriezen, 's avonds wordt de lucht helder en dan vriest het meteen dat het 'kraakt': - 9 C. (Sneeuwdek straalt extra koude uit.). Er wordt weer strenge vorst verwacht en zo langzamerhand kunnen we nu wel van een strenge winterinval spreken.
De Gouwzee ligt dicht; zeer veel ijs op de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer genaamd, maar het wordt een IJsmeer? De veerdienst tussen Enkhuizen en Staveren wordt heden gestaakt. Ook de Zaan ligt vol ijs en op sommige plaatsen loopt men er al overheen.

24 januari
De koude handhaaft zich nog steeds. Het heeft vannacht - 11 C. gevroren. Stormachtige Oostenwind. De gehele dag temperatuur onder het vriespunt, de hóógste temperatuur bedroeg - 4 C.
Op het IJsselmeer liggen zeven schepen ingevroren. De eerste Markers zijn per schaats in Monnickendam aangekomen.

25 januari
De toestand blijft ongewijzigd; vannacht vroor het weer - 10 C. terwijl het vandaag overdag nog kouder was dan gisteren: - 6 C. De scheepvaart is voor een groot gedeelte stilgelegd; in de Zaan ligt nu  al 7 cm ijs. En vanavond om 7 uur vriest het alweer - 8 C.

26 januari
Nog steeds harde Oostenwind met - 10 C. vorst, overdag - 4 C. Ondanks de koude waar men langzamerhand wel aan went, wordt er, vooral 's avonds, lustig schaatsen gereden.
- Westzaan zijn momenteel wel drie verlichte ijsbanen, nl. één aan het Zuideinde, één achter  de Noorderschool  en een grote lange ijsbaan op de Euverenweg. Het is overal even gezellig en we genieten er met volle  teugen van!
Wat de grote rivieren betreft, ook daar heeft het drijfijs zich nu vastgezet, de rivieren "zitten" zegt men dan. Evenals in 1929 wordt er nu ook geschaatst op het IJsselmeer van Kampen naar Schokland en zelfs van Kampen naar Enkhuizen. De barometer gaat echter achteruit en hoewel De Bilt voor dit etmaal nog strenge vorst voorspelt, wordt het voor de volgende dagen onzekerder. Maar nu is er nog geen  sprake van dooi, integendeel, het vriest alweer - 7 C.

27 januari
Ik denk wel dat het in de afgelopen nacht het strengste heeft gevroren, vanochtend was het nog - 12 C. en overdag - 5 C. De dikte van het ijs in onze sloot bedraagt 20 cm. Dat kan ook niet anders met zoveel dagen strenge vorst!

28 januari
Hoewel het vannacht nog - 5 C. vroor, is het weer toch omgeslagen. De Bilt heeft het goed voorspeld: de dooi is ingetreden. Het dooit gelukkig niet hard, slechts een paar graden, zodat we vanmiddag nog mooi van het ijs konden profiteren. Overal werden vandaag nog wedstrijden gehouden.
's Avonds bemerken we dat de dooi niet doorzet en de kans op een tweede IJs-zondag is nu mooier dan ooit. De thermometer staat weer op het vriespunt en het zal vannacht zeker wel wat opvriezen.

29 januari (zondag)
De vorst heeft het gewonnen! Oostelijke wind met - 5 C. vorst. Tweede IJs-zondag van deze beslist prettige winter. De schaatsen onder en ... op naar Marken!
Het is vandaag een dag uit duizenden geweest. Schitterend ijs en weinig wind, ideaal om een mooie tocht te maken, Nu, dat heb ik dan ook gedaan en voor het eerst met een vriendinnetje dat behoorlijk kon schaatsen. Via de bekende route over Ilpendam waren we nog vóór elven in Monnickendam, waar het geweldig duk was. Zaankanters en Amsterdammers, maar ook Vele anderen, trokken over de Gouwzee naar het bekende eiland.
De Gouwzee was, als vrijwel altijd, slecht berijdbaar, maar dit keer kwamen we toch op de plaats van bestemming. Het blijft steeds een attractie om Marken.op de schaats te bezoeken. En dan, altijd weer die fantastische ijsschuitjes, de arresleden en wat al niet meer. Het zijn beelden die je altijd bij blijven.....

Op de terugreis even een heerlijk bord snert verorberd in Monnickendam (wat smaakt dat na zo'n tocht!) en na een voorspoedige tocht via het Ilper- en Oostzijderveld waren we om 5 uur weer thuis. Een dag, om nooit te vergeten, want dergelijke dagen blijven zeldzaam.
Ook werden tijdens dit weekeinde de Nationale Schaatskampioenschappen verreden en wel te Heerenveen. De laatste keer gebeurde dit in 1929 te Groningen en werd A. van der Scheer winnaar. Ditmaal zegevierde hij weer en is hij dus Kampioen van Nederland. Zijn tijd op de 500 meter: 47 seconden.

AFBEELDING blz 39

Historische foto van de baan IJsvereniging 'Zaandam', gelegen achter de Heyermanstraat, aldaar.
De foto is genomen omstreeks 1933/34; links op de achtergrond de gashouder van Zaandam.
In de latere jaren is de IJsvereniging "Zaandam" overgegaan naar de IJsclub "Zuidpool", waarvan de banen nu liggen achter de Zuiddijk te Zaandam.

30 januari
Nu is de dooi dan toch ingetreden. Het regent en het is mistig vandaag, zodat van schaatsenrijden niets meer komt. Maar we hebben nu twee weken lang vorst gehad en ruimschoots kunnen profiteren van  onze geliefde ijssport.

31 januari
De dooi zet door. Schaatsen in het vet!

FEBRUARI 1933

Op 1 februari loopt men nog over de Zaan, terwijl bij de firma Jacob  Vis Pz. te Zaandijk nog 30 vaten met standolie over het ijs worden gerold. Morgen wordt de vaargeul verbreed en zal de Zaan dus spoedig weer bevaarbaar zijn.
De eerste vier dagen van februari dooit het zo hard dat op 5 februari het meeste ijs is verdwenen. Wat kan het toch snel veranderen, zondag 29 januari nog op de schaats naar Marken en zondag 5 februari geen ijs meer te zien (behalve op het IJsselmeer).
De maand februari leverde de eerste weken daarna weinig bijzonders op, maar toch begint het 18 februari weer te winteren. De wind is  Oost en er valt wat  sneeuw. Lichte vorst in het vooruitzicht.

19 februari
Het heeft vannacht - 4 C. gevroren en ook vanavond vriest het - 4 C., misschien krijgen we nog een na-wintertje.

20 februari
Opnieuw - 5 C. vorst. Te Bussum werd de ijsbaan alweer geopend. De wind is echter naar het Westen gedraaid en daarom geloof ik niet dat deze vorst zal aanhouden. Toch vriest het 's avonds nog een paar graden.

21 februari
Een pak sneeuw! Overdag dooi, de sneeuw verdwijnt dus snel. 's Avonds weer heldere hemel en het begint waarachtig weer te vriezen.

22 februari
Overdag dooi, 's nachts lichte vorst, het blijft dus van weinig betekenis.

23 februari
Opnieuw sneeuw. Maar dit is voorlopig wel het laatste wat de winter ons brengt, want de dooi blijft aanhouden. Aangezien er dus  geen redenen zijn om mijn winter-aantekeningen met de dag bij  te houden, zal ik hiermee voorlopig maar besluiten.

MAART 1933
Over deze maand kan ik dit keer kort zijn. Vrijwel de gehele maand kwam de temperatuur niet beneden het vriespunt, hoewel het heel normaal is dat maart een aantal vorstdagen telt. Zeer zacht weer dus, een heel verschil met het vorig jaar!
Natuurlijk kwamen toch de maartse buien, al was het dan later. Half april nl. werden we er  nog op getracteerd, hetgeen grote schade aan het gewas veroorzaakte.
En hierbij kan ik het dan voor deze winter laten; we zullen deze mijns inziens "normale winter" van 1932/33 dankbaar gedenken.

De winter van 1933/34

Weer een normale winter!

Vroegtijdige strenge winterinval in december, welke vrijwel de gehele maand aanhield. 20 vorstdagen in december waarvan 12 ijsdagen.

ELFSTEDENTOCHT OP 16 DECEMBER 1933

1 december
Nauwelijks is de maand november die een normaal verloop had, voorbij, of de winter heeft al zijn intrede gedaan met een weinig sneeuw en een koude Oostenwind. De volgende dag neemt de bewolking af en in de nacht van 2 op 3 december vriest het al behoorlijk. Maar op 3 december wordt de hemel wat men noemt "glashelder" en dan begint het pas goed. De gehele dag blijft de temperatuur onder het vriespunt en zo hebben we vandaag al een echte "ijsdag" te pakken; geen wonder dat we wel wat onwennig tegenover deze grote overgang staan en bovendien ziet het er naar uit, dat deze koude niet van voorbijgaande aard zal zijn. De Bilt verwacht toenemende vorst.

4 december
Het heeft vannacht hard gevroren. Om 9 uur 's morgens vroor het nog - 7. C. Krachtige Oostenwind. Overdag blijft het eveneens onder nul, alweer een ijsdag! Veel "grondijs" in de sloten en vaarten. Zelfs de zaan loopt al dicht. Vorst 's avonds 7 uur: - 7 C. De Bilt verwacht voor het komend etmaal strenge vorst en morgen zullen we al kunnen rijden, dat is wel vroeg dit jaar.

5 december
Schaatsenrijden op Sint Nicolaasdag! Na een vorst van - 8 C. konden we vandaag de schaatsen alweer onderbinden, hetgeen voor de ijsliefhebbers wel een bijzonder aardig Sinterklaas- cadeautje betekent! Het ijs is niet zo mooi, maar goed genoeg om er een flinke streek op te zetten; als het zo doorgaat, kunnen we over een paar dagen al op tocht!
De Zaan ligt dicht, we hebben er al op gelopen (achter bij de firma Jacob Vis Pz. te aandijk, waar ik op kantoor ben). Nu al zijn de eerste Markers alweer per schaats in Monnickendam aangekomen, zo vroeg in het "seizoen" heb ik nog niet meege­maakt. En natuurlijk zijn alle ijsbanen eveneens geopend. Op Sinterklaasavond vriest het - 7 C.

6 december
Strenge vorst: - 10 C. Overdag komt er echter verandering in het weer en wel zodanig dat het in de namiddag zelfs gaat dooien (was ook voorspeld!). Toch heb ik vanavond nog prettig gereden op de banen van "Willem Barendsz-Thialf" te Zaandijk. Het was er heel druk want velen wilden natuurlijk nog even profiteren. Het dooit echter drie  graden en morgen zal het dus wel afgelopen zijn.

7 december
De aanval van de dooi heeft weinig te betekenen want hoewel overdag de temperatuur nog boven het  vriespunt kwam, is deze in de  namiddag alweer gedaald en de wind is opnieuw ge­worden. 's Avonds vriest het - 2 C. en een voortzetting van de vorstperiode is te verwachten.

8 december
Het heeft vannacht weer - 4 C. gevroren zodat het ijs weer be­rijdbaar is. vanmiddag ben ik met de ijsschuit van de heer J.H. Fust (Zaandijk) mee geweest en hebben we prachtig op de Zaan gezeild. Ik heb genoten!  Wat bereiken die  schuitjes toch een snelheid met een aardig windje, het is haast ongelooflijk, zo hard als het  gaat. We moesten echter goed uitkijken want het is nog lang geen "paardenijs" in de Zaan. Er lopen nog geulen door en men is daar gauwer dan men denkt! De Voorzaan is zelfs nog geheel ijsvrij maar op het Zaandijker Wijd ligt een korst van tenminste 8 cm. De wind steekt in de avond op en brengt de koude lucht opnieuw over ons  land; om 7 uur vriest het alweer  -  6 C.

9 december
Strenge vorst: - 10 C. in de afgelopen nacht. Felle koude ook overdag en gepaard gaande met een harde Oostelijke wind. Veel ijsgang  op de grote rivieren. Als het zo doorgaat belooft het een strenge winter te worden!
Vanavond wordt in Westzaan de  verlichte ijsbaan van de B.V. "Noord" geopend. Ondanks de koude hebben we vanmiddag (zaterdag) toch nog schaatsen gereden, maar het viel wel even tegen met die harde Oostenwind.

10 december
De eerste IJs-zondag van deze vroege winter. IJstochten door geheel Noord-Holland - en natuurlijk ook elders - mogelijk.
Vannacht heeft het iets minder hard gevroren  (- 6 C.); de hemel is wat bewolkt, maar voor de liefhebbers op het ijs was het een prachtige zondag. Vandaag zijn mijn broer en ik weer richting Monnickendam gereden en hebben ook op de Gouwzee geschaatst, de baan naar Marken was nog niet uitgezet,  maar verder was alles als vanouds.
Als bijzonderheid vermeld ik nog dat we binnen één jaar in twee winters op de Gouwzee konden rijden, nl. in januari 1933 en nu weer in december van hetzelfde jaar. Dat  gebeurt maar heel zelden!

11 december
Opnieuw een aanval van de dooi en wel zodanig dat het in de namiddag zelfs begint te regenen. Toch dooit het niet hard en waren de  ijsbanen vanavond nog open.

12 december
De dooi houdt overdag nog stand maar tegen de avond draait de wind weer naar het Oosten en met een sneeuwbui en één graad vorst kondigt vorst Thialf zijn komst weer aan. Het is meteen raak; de volgende dag waait er een harde storm uit het O.N.O., de lucht schoon geveegd en het vriest - 5 C. De Bilt verwacht strenge vorst.

Fabrieksbrand Firma W.J. Boon & Comp. te Wormerveer, bij 19 graden vorst (Fahrenheit)
13 december 1933.

14 december
Een hoogtepunt in deze vorstperiode bereikt? Het heeft in de afgelopen nacht - 13 C. gevroren. Een dergelijke temperatuur in de eerste helft van december behoort beslist tot de uitzonderingen, al betekent dit nog geen record. Maar we vinden het nu wel koud genoeg.
Dezer dagen woedde te Wormerveer een felle fabrieksbrand. De cacaofabriek van de firma Boon brandde grotendeels uit en, werd herschapen in een ijspaleis. Het blussingswerk  werd door  de felle koude vanzelfsprekend zeer bemoeilijkt maar de Zaanse Brandweer was als altijd paraat en wist uitbreiding van de brand te voorkomen.

15 december
Afnemende vorst maar toch blijft vandaag de temperatuur nog de gehele dag onder het vriespunt. Morgen wordt in Friesland al de Elfstedentocht gereden, dat is voor het eerst na de barre tocht van 1929. Bovendien een unicum, nog nimmer werd een officiële Elfstedentocht zo vroeg in de winter gehouden.

16 december
Vandaag de grote dag voor Friesland: ELFSTEDENTOCHT!
Dit magische woord heeft vele ijsliefhebbers naar Leeuwarden getrokken, meer dan 500 deelnemers gaven zich op, nl. 173 voor de wedstrijd en 339 voor de tocht, waaronder 12 dames.
De weersomstandigheden waren ditmaal héél goed; het vroor slechts een paar graden, er was bijna geen wind en die wind draaide nog met de rijders mee! Overdag bovendien een heerlijk winterzonnetje, zodat een zeer hoog percentage deze Elfstedentocht tot een goed einde bracht (94%). Wat de wedstrijd betreft, er werd weer vinnig gestreden en tot Vrouwbuurstermolen wist Ybe Smid een voorsprong te bewaren. Daar werd hij echter ingehaald door A. de Vries uit Dronrijp en S. Castelein uit Warga, die beiden als eersten de finish te Leeuwarden passeerden. Hun tijd bedroeg 9 uur en 5 minuten. A. de Vries werd als winnaar verklaard hoewel beide mannen vrijwel gelijktijdig eindigden en niet op de finish-streep letten! In het geheel hebben 160 wedstrijdrijders en 321 deelnemers aan de tocht het gehele traject zo'n 200 km uitgereden, waaronder 11 van de 12 dames. Dit is een schitterende prestatie en een bewijs temeer, dat een Elfstedentocht onder normale omstandigheden heel goed te volbrengen is. Het aantal uitvallers was nog nooit zo gering.

Deelnemers aan de start van de Elfstedentocht op 16 december 1933

17 december (zondag)
Een tweede IJs-zondag bij uitnemendheid! Lichte vorst en weinig wind. Ook vandaag maakten mijn broer en ik een mooie ijstocht van ca. 80 km. Ditmaal reden we een andere route en wel via Krommeniedijk naar het Alkmaardermeer, waar, evenals in 1929, druk werd gereden. Na "de Meer" zoals we aan de Zaan altijd zeggen, te zijn overgestoken, reden we dwars door de Schermer tot nabij Alkmaar  -  de Omval  -  en vandaar rechts af naar Schermerhorn en Avenhorn. Over Oudendijk, Beets en Oosthuizen reden we naar Purmerend en via de ringvaart kwamen we weer aan het Kalf te Zaandam. Om half vijf waren we weer in Westzaan.
Een fijne tocht; daarbij prachtig winterweer met een strak­ blauwe lucht en niet bijzonder koud, inderdaad een uitverkoren dag, waarvan elke ijsliefhebber intens heeft genoten. Ook op Marken en natuurlijk vooral de Gouwzee is het weer druk geweest; auto's reden weer af en aan evenals in januari 1933 en de foto's daarvan bewaar ik in mijn plakboek als aandenken.

18 december
Vrij onverwacht is vandaag de dooi ingetreden. De wind is gedraaid naar het N.W. en het dooit overdag enkele graden. Maar ook 19 december is  een dooi-dag en het dooit zelfs nog iets meer dan gisteren. 's Avonds is de lucht weer helder maar vriezen doet het niet.

20 december
De weerberichten voorspellen geen vorst meer, zodat we kunnen aannemen dat er voorlopig een einde is gekomen aan deze vroege winterinval. Onderstaand stukje, ontleend aan het Algemeen Handelsblad, geeft een goed beeld van de koude in de afgelopen dagen.
Medewerker P. schrijft daarin o.m. het volgende:
"Dat het werkelijk een bijzonder koud tijdvak is geweest, nog wel in zijn geheel voor de kortste dag gevallen, wordt ons duidelijk door vergelijking met de normale waarden van de december temperatuur. Terwijl het dagelijks maximum te De Bilt in deze tijd van het jaar normaal bijna 6 C. bedraagt, was het gemiddelde dit jaar van 1-20 december - 0,2 C., dus 6 graden beneden normaal en ongeveer een graad lager dan normaal is voor het minimum! Nog groter was de afwijking van het gemiddelde minimum: thans - 7,3 C., dat is 8 graden beneden normaal.
Niet minder dan 12 van de 20 dagen hadden een maximum tempera­tuur beneden het vriespunt, waren dus zgn. "ijsdagen". Het aantal dezer ijsdagen is te De Bilt voor december normaal slechts 3. In het bijzonder zo vroeg in het seizoen is een dergelijke koude sinds 1890 niet voorgekomen".

21 december
Vandaag de kortste dag en het officiële begin van de winter! Maar de vroege vorstinval is thans finaal afgelopen. Het ijs gaat echter heel langzaam achteruit want overdag dooit het niet meer dan drie à vier graden en's nachts vriest het soms een enkele graad. De dikte van het ijs bedraagt hier nog 16 cm. De Zaan wordt iedere dag met ijsbrekers open gehouden, want ijs­schotsen vriezen nu eenmaal snel aan elkaar vast, daar is weinig voor nodig. Zo naderen we Kerstmis en de kansen om te schaatsen zijn nog niet geheel verkeken! De eerste Kerstdag is het echt wat men noemt "waterkoud" buiten, het vriest zelfs één graad en ik heb nog geprobeerd om even schaatsen te rijden; 't ging, maar daarmee was ook alles gezegd.

26 december
Maar de tweede Kerstdag heeft veel goed gemaakt, het heeft in de afgelopen nacht aardig gevroren, zodat we weer naar hartelust konden schaatsenrijden. Geen tochten, maar wel was het gehele Westzijderveld goed berijdbaar en daarvan is door vele lief­ hebbers dankbaar gebruik gemaakt.

27 december
Flinke sneeuwval met lichte vorst geeft ons te denken dat de winter is teruggekeerd. Ook De Bilt verwacht lichte vorst en zodoende is er nog steeds geen definitief einde gekomen aan deze december-winter. De wind is Z.O.

28 december
Veel sneeuw en overdag lichte dooi. Het ijs is nu onberijdbaar.

31 december
Weinig verandering in de weersgesteldheid en we kunnen alleen nog wat schaatsen op de banen van ijsclubs. Maar de gehele maand december heeft zich onderscheiden met ijs en sneeuw.

JANUARI 1934

Op 3 januari begint de dooi goed door te zetten en gaat het ijs snel achteruit. De kranten vermelden dat vandaag getracht zal worden  het IJsselmeer open te breken.  Op verschillende plaatsen moet daar 30 cm ijs liggen! De Zaan is op 6 januari al vrij van ijs omdat de schotsen via de Voorzaan naar het Noordzeekanaal gespuid kunnen worden.
Het binnenveld ligt natuurlijk nog geheel dicht en vandaag heb ik zelfs nog even kunnen rijden, want het heeft vannacht nog iets gevroren. "Opvriezen", noemen we dat.
Zo langzamerhand ligt er nu al een maand lang ijs in de sloten maar we hebben er niet langer dan veertien dagen van kunnen profiteren. Laat het nu maar goed gaan dooien ...... of goed gaan vriezen, dan weten we tenminste waar we aan toe zijn, zó is het niets gedaan.

12 januari
Tot deze datum komt er weinig  verandering maar dàn gaat het opeens hard met de dooi. Stormachtige Z.W.-wind met regenbuien. Na 15 januari zijn de laatste sporen van de winter voorlopig uitgewist en kan ik mijn dagelijkse aantekeningen afsluiten.

22-25 januari
Een nieuwe winterinval die echter van weinig betekenis bleek, deed zich voor van 22-25 januari, de bekende drie dagen. De laagste temperatuur was op 24 januari - 6 C. maar op 26 januari is het alweer gebeurd met de vorst en komen we dus niet op de schaats.

FEBRUARI 1934

1 februari
Het vriest weer! Vandaag draaide de wind naar het Oosten en de verwachting luidt: matige vorst. Inderdaad vriest het op 2 februari - 5 C. en de harde Oostelijke wind zorgt er voor, dat de temperatuur vandaag ook overdag niet boven het vriespunt; komt (ijsdag). Krijgen we  nog een na-wintertje?

3 februari
Met een vorst van -7 C. in de afgelopen nacht beginnen we weer aan schaatsenrijden te denken maar dit keer gaat het eveneens niet door. De  beruchte drie dagen zijn weer om en opnieuw zegeviert de dooi.  Op 4 februari draait de wind naar het N.W. en de kans op ijs is zo goed als verkeken.
Over het verdere verloop van de maand februari zowel als maart valt dit keer weinig bijzonders te vermelden. Flinke koude kwam niet meer voor en deze winter, die zo vroeg en betrekkelijk streng begon, kan derhalve  kan derhalve in z'n geheel ten hoogste als een  normale winter beschouwd worden. Maar dat het toch een bijzondere winter is geweest, daarvan getuigt immers de zo vroeg gehouden Elfstedentocht van 16 december 1933.
Dat was tot heden zo vroeg in het seizoen nog nooit gebeurd.

Bovenkant van de pagina